Hoe slim is beleggen als zzp'er?

Beleggen is de laatste jaren heel erg populair geworden, mede doordat er veel kennis beschikbaar is geworden via het internet. Vroeger was beleggen toch iets wat je of van huis uit meekreeg of waarvoor je toch wel echt een studie moest volgen om te begrijpen hoe de wereld van het beleggen werkt. Tegenwoordig met de komst van het internet is dat natuurlijk een stukje makkelijker geworden. Wanneer je zelfstandig ondernemer bent, bijvoorbeeld ZZP’er, dan wil je waarschijnlijk ook goed geld verdienen en ervoor zorgen dat je je geld weer zinvol investeert. De vraag is dan ook of het slim is om als ZZP’er te gaan beleggen.

Waarom beleggen?

In eerste instantie is het belangrijk om te weten waarom men vaak begint met beleggen. Allereerst, als je in de luxepositie zit dat je geld ‘over’ hebt wat nu op een bankrekening staat te verstoffen dan kan beleggen een goede manier zijn om je extra geld te laten vermeerderen door beleggingen te doen. Kanttekening hierbij is wel dat beleggen uiteraard altijd risico’s met zich meebrengt.

Je moet dan ook altijd goed de afweging maken of je de gok waagt voor meer rendement of dat je voor safe kiest en het geld wat je nu hebt, laat staan om te voorkomen dat je dus geld kunt verliezen. Maar realiseer je ook dat als je wél goed weet hoe je moet beleggen dat het je dan ook heel erg veel geld kan opleveren. Je moet alleen wel weten wat je precies doet.

Untitled design - 2022-10-21T171026.850
Untitled design - 2022-10-21T171111.051

Privé of zakelijk beleggen

Wanneer je ervoor kiest om te gaan beginnen met beleggen dan is het heel erg belangrijk om een keuze te maken of je privé of zakelijk gaat beleggen als ZZP'er. Beide kanten hebben namelijk hun voor- en nadelen. Wanneer je zakelijk gaat beleggen wordt alle winst die je maakt met het beleggen ook gezien als bedrijfswinst. En dit kan gevolgen hebben voor het forfaitair rendement.

Het forfaitair rendement gebruikt de Belastingdienst om een inschatting te maken hoeveel belasting je moet betalen vanuit Box 3. Hoe hoger dit forfaitair rendement is, des te hoger je ingeschaald wordt en uiteindelijk moet je hier ook nog inkomstenbelasting over betalen.

Wanneer je privé gaat beleggen heb je dit gedoe niet en scheid je ook privé en zakelijk beter. Maar het nadeel van privé beleggen is dat je als natuurlijk persoon risico's loopt. En alleen jij kan daarvoor opdraaien als er iets misgaat. Het is dus belangrijk om hier een keuze in te maken.